Welcome to our Blog.

This blog gives you an overview of the latest Accounting and Finanace updates. It will enable you to perceive our areas of experience and specialisation.

Also, it's covers the financial and associated fields, whether it is taxation aspects and advisory or human skills management, share market, software or management, latest market research and updates etc.

Do, What You Do…Better

We don’t change your business processes strategies, we make them more efficient and effective..

Financial Accounting

Finance accounting: Your business attains the heights you always dreamt of!

Achieve The Impossible With Accounting business

Accounting business process: Manage your accounting tasks in easier ways

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Showing posts with label finance. Show all posts
Showing posts with label finance. Show all posts

Thursday, May 19, 2011

RTGS

Q1. What is RTGS System?

Ans. The acronym 'RTGS' stands for Real Time Gross Settlement, which can be defined as the continuous (real-time) settlement of funds transfers individually on an order by order basis (without netting).'Real Time' means the processing of instructions at the time they are received rather than at some later time.'Gross Settlement' means the settlement of funds transfer instructions occurs individually (on an instruction by instruction basis). Considering that the funds settlement takes place in the books of the Reserve Bank of India, the payments are final and irrevocable.

Q2. How RTGS is different from National Electronics Funds Transfer System (NEFT)?

Ans. NEFT is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches. In DNS, the settlement takes place with all transactions received till the particular cut-off time. For example, currently, NEFT operates in hourly batches - there are eleven settlements from 9 am to 7 pm on week days and five settlements from 9 am to 1 pm on Saturdays. Any transaction initiated after a designated settlement time would have to wait till the next designated settlement time. Contrary to this, in the RTGS transactions are processed continuously throughout the RTGS business hours.

Q3. Is there any minimum / maximum amount stipulation for RTGS transactions?

Ans. The RTGS system is primarily meant for large value transactions. The minimum amount to be remitted through RTGS is ` 2 lakh. There is no upper ceiling for RTGS transactions.

Q4. What is the time taken for effecting funds transfer from one account to another under RTGS?

Ans. Under normal circumstances the beneficiary branches are expected to receive the funds in real time as soon as funds are transferred by the remitting bank. The beneficiary bank has to credit the beneficiary's account within two hours of receiving the funds transfer message.

Q5. Would the remitting customer receive an acknowledgement of money credited to the beneficiary's account?

Ans. The remitting bank receives a message from the Reserve Bank that money has been credited to the receiving bank. Based on this the remitting bank can advise the remitting customer that money has been delivered to the receiving bank.

Q6. Would the remitting customer get back the money if it is not credited to the beneficiary's account? When?

Ans. Yes. It is expected that the receiving bank will credit the account of the beneficiary instantly. If the money cannot be credited for any reason, the receiving bank would have to return the money to the remitting bank within 2 hours. Once the money is received back by the remitting bank, the original debit entry in the customer's account is reversed.

Q7. Till what time RTGS service window is available?

Ans. The RTGS service window for customer's transactions is available from 9.00 hours to 16.30 hours on week days and from 9.00 hours to 13.30 hours on Saturdays for settlement at the RBI end. However, the timings that the banks follow may vary depending on the customer timings of the bank branches.

Q8. What about Processing Charges / Service Charges for RTGS transactions?

Ans. With a view to rationalize the service charges levied by banks for offering various electronic products, a broad framework has been mandated as under:

a) Inward transactions – Free, no charge to be levied

b) Outward transactions –
` 2 lakh to `. 5 lakh - not exceeding ` 25 per transaction.
Above
` 5 lakh – not exceeding ` 50 per transaction.

Q9. What is the essential information that the remitting customer would have to furnish to a bank for the remittance to be effected?

Ans. The remitting customer has to furnish the following information to a bank for effecting a RTGS remittance:

  1. Amount to be remitted
  2. Remitting customer’s account number which is to be debited
  3. Name of the beneficiary bank
  4. Name of the beneficiary customer
  5. Account number of the beneficiary customer
  6. Sender to receiver information, if any
  7. The IFSC Number of the receiving branch

Q10. How would one know the IFSC code of the receiving branch?

Ans. The beneficiary customer can obtain the IFSC code from his bank branch. The IFSC code is also available on the cheque leaf. The IFSC code is also available on the RBI website (http://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/RTGS/DOCs/RTGEB1110.xls). This code number and bank branch details can be communicated by the beneficiary to the remitting customer.

Q11. Do all bank branches in India provide RTGS service?

Ans. No, all the bank branches in India are not RTGS enabled. As on 23 February, 2011 there are more than 74,000 RTGS enabled bank branches. The list of such branches is available on RBI website http://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/RTGS/DOCs/ RTGEB1110.xls

Q12. Is there any way that a remitting customer can track the remittance transaction?

Ans. It would depend on the arrangement between the remitting customer and the remitting bank. Some banks with internet banking facility provide this service. Once the funds are credited to the account of the beneficiary bank, the remitting customer gets a confirmation from his bank either by an e-mail or sms.

Q13. How can a remitting customer know whether the bank branch of the beneficiary accepts remittance through RTGS?

Ans. For a funds transfer to go through RTGS, both the sending bank branch and the receiving bank branch would have to be RTGS enabled. The lists are readily available at all RTGS enabled branches. Besides, the information is available at RBI website (http://rbidocs.rbi.org.in/rdocs/RTGS/DOCs/RTGEB1110.xls). Considering that more than 74,000 branches at more than 20,000 cities/ towns / taluka places are covered under the RTGS system, getting this information would not be difficult.

Q14. Whom do I can contact, in case of non-credit or delay in credit to the beneficiary account?

Ans. Contact your bank / branch. If the issue is not resolved satisfactorily, the Customer Service Department of RBI may be

Friday, May 6, 2011

Repo Rates Do u know?

The repo rate is the difference between the purchase price and reselling price of a security, expressed as a percentage.

If commercial banks are short of money, they enter into an agreement with the Bank of England to sell their Treasury bills or gilt edged securities and then repurchase these securities at a slightly higher price.

For example, they may sell a treasury bill for £100 and then agree to buy it back at £105. The repo rate is effectively a 5% interest rate because that is the % difference between the two.

If the bank of England increases the repo rate it will increase general interest rates throughout the economy. If the repo rate for commercial banks increases they will pass this onto their own consumers. Higher interest rates have the effect of reducing spending, investment and economic growth. This will reduce inflationary pressures in the economy.

Tuesday, July 6, 2010

EU parliament group backs U.S. bank data deal

France (Reuters) - A European Parliament committee said on Monday it supported a deal with the United States on sharing citizens' bank data, a move which investigators say will help counter-terrorism investigations.

The vote in the parliament's civil liberties committee followed weeks of negotiations between Washington and the European Union to improve privacy safeguards in the agreement after lawmakers vetoed an earlier version in February.

The EU has won concessions from U.S. officials on how bank data will be transferred and used, allaying concerns over insufficient protection of Europeans' private information.

"We have achieved an equilibrium, respecting the rights of our citizens to privacy and freedom as well assuring their need for security," said Alexander Alvaro, a Liberal deputy from Germany.

EU deputies voted 41-to-9 to approve the deal, signaling parliament was likely to ratify it in a vote later this week.

This will give investigators from the United States access to information on bank transfers collected by the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), which they say is an important tool to tracking suspects.

But any transfers of data held on SWIFT servers in Europe to the United States will be monitored by EU officials who will have the power to block them if are deemed inappropriate.

Under the agreement, EU citizens will also be able to complain in U.S. courts or government agencies if they suspect their data is incorrect or wrongly used.

SWIFT said in 2006 that it had been cooperating with the U.S. authorities as part of their anti-terrorism activities after the September 11 attacks in 2001. But investigators lost access to the data when the organization moved some of its servers to Europe.

Link Source